Korleis holde på motivasjon.

Varig motivasjon

 

Det litt mystiske og magiske, som berre dei andre har.

Me veit at motivasjon ofte kjem i bølger. Du kjenner nok igjen følelsen du får når du oppdagar noko nytt og interessant, eller høyrer om nokon som har klart noko du og vil klare. Motivasjon er ofte følelsen av håp om at du faktisk kan klare…

Men når bølgetoppen har passert, så ligg du att der og duppar i roleg vatn.

Me trur og håpar på at denne gongen så skal motivasjonen vare, heilt i mål. For det gjer den jo hjå alle andre, ikkje sant?

Men realiteten er nok ein heilt anna. Ofte forsvinn motivasjonen etter ei veke eller to, og du er tilbake til start.

 

Kva om du kunne kjenne på den gode følelsen av å være motivert, lenge nok til at du klarer det du vill?

 

Det er sammensatt, sjølvsagt.

Varig motivasjon har fleire sider. For det første, så treng du å kjenne håp, for at motivasjonen skal dukke opp. Dette kjem ofte i form av enten inspirasjon frå andre som klarer, eller at det dukker opp ein ny mulighet som du ikkje har visst om før.

Og det er no, når motivasjonen er størst, du treng å jobbe litt for å få den til å vare. Den eine og absolutt viktigste tingen du treng å gjere no, er å gi planen din masse oppmerksomhet. Dette gjer vi ofte utan å tenke over det dei første dagane, sidan vi er inspirert. Så tar kvardagen oss att, og dei inspirerande tankane vert gløymd.

Trikset er å fortsette bevisst med dette. Gi planen og målet ditt oppmerksomhet i ein eller anna form. Og her treng du nok å gjere ting annleis enn du pleier. Så du jevnlig blir minna på planen din.

Det du kan gjere for å komme i gang

Korleis kan du tenke på planen din ofte? Du kan jo ikkje akkurat gå på trening kvar dag.

Lag deg ei liste med planar og ideear.  Dei kan være store, eller heilt mikroskopiske. Her er det faktisk tanken som tel. Ha ei fast tid kvar dag, der du bruker tid på:

  • Å sjå for deg målet ditt (det du vil oppnå)
  • Bestemme deg for ein ting du kan gjere i dag/i morgon, for å komme nærmere målet.

Nokon dager vil det være å gå på trening, andre dager vil det være å planlegge treningstider. Det kan være å øve på noko heime, ta ei minitrening på stovegolvet. Kanskje gå ein tur, eller ringe nokon du kjenner for å avtale ein tur? Treng du å gi beskjed, eller spørre om noko du lurer på etter forrige trening, eller kan du lage klart klede og det du skal ha med deg på neste trening?

Det er og lurt å ta ei oppsummering innimellom. Har trening gått som planlagt? Om noko ofte kjem i veien for planane dine, tenk litt over kvifor? Er det andre tider på dagen som passer bedre? Eller treng du å gi ein meir tydelig beskjed til dei rundt deg, at det kanskje ikkje alltid passar? Om du ikkje finn ut av det sjølv, diskuter det med nokon.

Alle desse forslaga er nettopp berre det, du har sansynligvis nokon idear sjølv og, om kva som kan hjelpe. Er du ein som liker å kle deg litt opp, så kan det motivere å planlegge dagens treningsantrekk. Er du bestemt på å få dette til utan å bruke penger på det, så kan ein måte å gi planen oppmerksomhet på være å rote fram det du har av behagelig tøy som ikkje nødvendigvis er treningstøy, men kan virke. (Min erfaring er at pysjamas kan gå heilt fint, heime i hvert fall…) Du kan og prøve ut øvelsar og forskjellige program i blader og på nett. Det må jo ikkje være slik at du treng å gjere alt, om det ser tungt ut.  Du kan teste ut ein øvelse? Om du er glad i å lage mat, kan du la det gå sport i å planlegge før, eller etter trening måltidet ditt? Ett måltid som gir deg energi og føles passe sunt for deg kan være prikken over i-en, og det om gjer at du føler deg på topp.

 

Kort forklart

Gjer det du treng for å bli minna på målet ditt og det du har planlagt.

Kvar dag.

Ta ansvar for dette, på lik linje med andre ting som er VIKTIG i livet ditt.

 

Når du har gjort dette, er du klar for del 2, den finn du her.

Klar-ferdig-start! Helsing Torill.

Bilder i dette innlegget er frå Canva.com

1 kommentar til «Korleis holde på motivasjon.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *